Substancje pochodzenia zwierzęcego w medycynie i farmacji

Substancje pochodzenia zwierzęcego w medycynie i farmacji

Obszar zagadnień farmaceutycznych: Farmacja apteczna

Opis przedmiotu: 15 h;

Zajęcia stanowiące uzupełnienie treści przekazywanych w ramach podstawowych przedmiotów zawodowych Farmakognozja oraz Leki pochodzenia naturalnego o substancje pochodzenia zwierzęcego. W ramach zajęć fakultatywnych omówione i przedyskutowane zostaną:

  • jady zwierzęce, ich potencjał terapeutyczny i bezpieczeństwo stosowania (jady pszczele, gadzie, pajęcze, owadzie, rybie i jady płazów, ich składniki chemiczne i aktywność biologiczna);
  • apiterapia – produkty pszczele (propolis, miód nektarowy, pierzga, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, wosk pszczeli), charakterystyka chemiczna (specyfika klimatyczno-geograficzna, aspekty standaryzacyjne), aktywności biologicznej i zastosowania leczniczego;
  • hirudoterapia – założenia i krytyczna ocena potencjału terapeutycznego;
  • zwierzęce produkty perfumeryjne i kosmetyczne – charakterystyka chemiczna i sensoryczna, aktywność biologiczna;
  • biodegradowalne nici chirurgiczne pochodzenia zwierzęcego;
  • potencjał technologiczny nici pajęczych i jedwabiu (nanotechnologia, nośniki leków);
  • tłuszcze i polisacharydy zwierzęce o specjalnym zastosowaniu leczniczym;
  • afrodyzjaki pochodzenia zwierzęcego – krytyczna ocena potencjału terapeutycznego.

 

Semestr realizacji: VII

Prowadzący zajęcia: dr Piotr Michel, dr Sławomira Nowak

 

Podziel się